fredag 27 november 2009Många av de seder som vi idag förknippar med advent var för människorna som levde för hundra år sedan helt okända.
De flesta av våra populära adventsseder hör 1900-talet till. Hit hör till exempel adventsstaken, som börjar att spridas hos oss på 1930-talet. Den härstammar från en tysk sed, att från och med första söndagen i advent tända sju ljus, ett för varje veckodag, var och en av de fyra adventssöndagarna fram till jul. Ljusen placerade man i en liten inomhusgran, som placerades på ett bord, allt som allt kom denna gran att innehålla 28 ljus. Så småningom kom denna gran att konkurreras ut av adventsljusstaken med fyra ljus.
Idag finns det väl knappast något hem som saknar denna julprydnad. Adventsstjärnan kommer ursprungligen även den ifrån Tyskland och fick sitt verkliga genombrott i vårt land efter andra världskriget. Att adventsstjärnan kom att bli oerhört eftertraktad just då, har säkerligen att göra med att det efter kriget var brist på bl.a. stearin och den nya stjärnan var upplyst med hjälp av elektricitet dessutom var den betydligt säkrare än sin föregångare Herrnhutaren som hade lysts upp med hjälp av ett stearinljus.
(Från Östergötlands Länsmuseum)
En underbar Adventhelg önskar jag er alla
Själv ska jag till Strängnäs domkyrka på Adventsgudstjänst med efterföljande besök på Ulvhälls Herrgård. Jag hoppas kunna förmedla några bilder i kommande inlägg.

9 kommentarer:

Lisas torp sa...

TACK för lite historik kring advent!
Ja du, det mesta kring julen kommer ju från Tyskland som ju, innan andra världskriget, var ett föregångsland när det gäller kultur och traditioner.
Även sättet att lussa kommer faktiskt därifrån, där man klädde en "Kristusbarn" med ljus i håret, som gick runt i stugorna...här blev det ju en mix av allt möjligt, men ljuskronan och tillvägagångssättet kommer ju därifrån!
Oj, nu väckte du min historiska tråd...!
TACK för fin upplysning och för det fina adventsljuset på bilden!
Ha en riktigt skön fredag!
Kram
Lisa

Ingrid sa...

Det låter som om du ska fira en riktigt fin advent.

Jag vet inte riktigt hur min mamma tänkte, men när vi var barn hängde hon upp adventsstjärnor och vi hade stakar med de fyra adventsljusen till den första advent.

Men några elektriska ljusstakar blev det inte förrän till jul och då plockades adventsstjärnor och de adventsstakarna bort.

Sederna växlar och när vi gifte oss Åke och jag och jag flyttade till Stenstugu upptäckte jag att det var helt andra advents- och julseder här.

Hoppas att du får en riktigt fin helg!
Kram Ingrid

Erika sa...

Alltid trevlig med information angående våra traditioner-högtid.

Har bakat ut en del av pepparkaksdegen,nu känns det därför som jag varken har fötter eller rygg i behåll. Det går säkert över under nattens alla timmar.I morgon är jag säkert som vanligt igen. Tröttande att stå så länge även om jag sätter ner mig själv under tiden.

Har plockar undan,städat en del också, plus middagen är avklarad och disken dit den var innan middagen intogs. :)

Önskar Dig en riktigt fin advent. Låter så fint det du skall göra.

Kram vännen.

Elisabeth sa...

En riktigt fin adventshelg önskar jag dig också, min vän. Å tack snälla för lite historik kring denna helg... jag visste inte mycket alls om våra adventstraditioner.

Varm adventskram..

Inkan sa...

Advent- väntan jaa...
Jag har precis hängt upp en gammal röd papperstjärna från 40-talet -arvegods efter mor. Den är älskad, använd och lagad. Men jag kan inte förmå mig att kasta den.
Nu är den väl ett samlarobjekt...

Tycker om ljuset och färgen när den lyser. Det ger mig en märklig känsla av en sorts trygghet- som när jag var barn på 50-talet och mor hängde upp stjärnan och vi tände första ljuset.

Gunilla sa...

Tack för denna information! Alltid intressant att veta lite mer om varför man gör som man gör! :)

Anonym sa...

Det där var riktigt intressant att läsa, visste inte att traditionen kommer från Tyskland. Hoppas du får en trevlig advent! Kram

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Kul med lite adventsfakta!!
Ha en fin advent!
Kram Millan ♥

Helena sa...

Vad kul med en liten historie lektion.=)
Vilken härlig dag du kommer att ha vännen.
Det är nått särskilt med just första advent tycker jag.
Kram!