måndag 30 november 2009

FÖRSTA ADVENT

Tillsammans med 45 medlemmar i KKF (Kvinnliga Kontoristföreningen) har jag på söndagen 1:a Advent gjort en utflykt till Stängnäs Domkyrka för att besöka Adventsgudstjänsten för stora och små. Stark dimma rådde hela vägen fram till Strängnäs men stämningen i bussen var hög.

Pampig och vacker är domkyrkan och jag satt i koret mitt emot de vackra orgelpiporna, så jag hade mycket god utsikt åt alla håll. (Mina tankar flög iväg till rara Ingrid, Musikanta - detta hade hon älskat att få se! Kanske har hon redan sett denna domkyrka?) Framför mig satt kyrkokören, som säkert bestod av ca 50 män och kvinnor. OCH dom inspirerade oss verkligen till att klämma i och sjunga för full hals.

Denna sång och musikgudstjänst var bland det vackraste jag varit med om och vid flera tillfällen blev jag så fylld av lyckokänsla att ögonen tårades på mig. Den pampiga musiken, alla människor som för ovanlighetens skull sjöng med i de kända sångerna - så ock jag själv - blev nästan övermäktigt. Resten av dagen fanns samma känsla kvar inom mig.

Vi sjöng bl.a. Bereden väg för Herran ... Dotter Sion, fröjda dig ... Gläd dig du Kristi brud ..... Ett litet barn av Davids hus .... Hosianna, Davids son ... O Guds Lamm som borttager världens synder .... Gå, Sion, din konung att möta ....

Johan Dalman och Stefan Dässman predikade
Körledare var Cecilia Berggren och Barbro Frostegren
Organist var Torvald Johansson

Väl ute på kyrkbacken hade dimman skingrats och strålande sol - nästan vårväder - mötte oss.





Med bussen tog vi oss vidare till Ulfhälls Herrgård, där kaffe och lussebullar stog uppdukat till oss. Gissa bara om det smakade bra!



En underbar kakelugn just där jag satt.

Eftersom Herrgården är konferenshotell fanns denna moderna, men mycket mysiga bar för hotellets gäster.



Ja, sedan tog resan hem sin början och strax efter kl 15 var vi åter i staden. Jag körde ordföranden hem, hon bor nämligen också i Nacka.
Vi var båda rörande överens om att detta besök stärkt vår själ.

6 kommentarer:

Lisas torp sa...

Ja, det är alltid speciellt med Adventsmusiken - de gamla kära sångerna som alla vill höra, kyrkorummet som också gör sitt till! Så vacker kyrkan är!
Vilken härlig utflykt, trots dimman, för vilken dimma det var - först trodde jag att mina fönster var jättesmutsiga, men sen såg jag ju!
Förresten - en av dirigenterna är kollega och nära vän till mej...ser jag just! Hm..vilket sammanträffande!
Ha en härlig vecka!
Kram
Lisa

Bloggblad sa...

Himla fin är den, domkyrkan i Strängnäs. Jag kände precis som du, att ögonen blev lite tåriga i söndags, samma sånger, samma stämning... över hela landet.

Extra tur hade ni med så fint väder!

Erika sa...

Där hade jag gjort mig garanterat. Jag tycker julsånger i en kyrka är något av det vackraste man kan få höra. Det är så andaktsfullt,något som sitter kvar långt efteråt. Förstår därför dina tårade ögon, på mig hade det nog droppat tårar ner på golvet. Så fin Domkyrkan är, står där stolt och högrest. Är riktigt avundsjuk på dig som fick chans att vara där och höra allt det vackra som spelades-sjöng.


Kram vännen.

Gisan sa...

Oj, vilken underbar dag! Jag kunde riktigt känna känslan i kyrkan när du beskrev den. Hoppas att de övriga adventsdagarna blir fina för dig! Kramar...

Helena sa...

Idag är världen vit här.....dock inte av snö utan av frost.
Vackert är det i allafall.
Det är jättekul att mamma är så pass pigg att vi kan göra saker tillsammans.
Hon fyller 68 år till våren så hon är inte alls gammal men efter 3 höftoperationer så är rörligheten inte den bästa.
Förstår att du saknar din mor men det är ju mysigt att du har din dotter och hennes familj så nära.
Ha en skön dag vännen min!
Kram

Musikanta sa...

Det är något speciellt med första Advent och de gamla psalmerna. När jag bestämde mig för att bli kantor var det framför allt "Bereden väg"och "Den blomstertid nu kommer" som jag tänkte att det skulle vara roligt att spela på orgeln i kyrkan...

Jag har varit på besök i Strängnäs domkyrka tillsamman med min kyrkokör på utflykt. En mycket vacker kyrka!

Jag fick ditt meddelande genom Mirren, men jag var så trött när kvällen kom att jag inte ens orkade tänka på att gå in och läsa några bloggar.

Vi sjöng ungefär samma psalmer som ni gjorde - men tyvärr är kyrkokören vilande, så det blev ingen körsång av det vanliga gedigna slaget.

De här små tjejerna som sjöng hos oss hade inte riktigt kläm på vad man sjunger på första Advent. Definitivt inte "White Christmas"...

Och visst var det roligt att du tänkte på mig!!
Varm kram/M