tisdag 19 februari 2008

Konstkursen - alla bilder från Nationalmuseum

Flera av er har frågat om jag inte kan visa något från min kurs i Allmän Konsthistoria och nu har jag mödosamt arbetat fram några explock från den danska guldåldern (1800-1850), som var mycket intressant och fängslande.

Först vill jag presentera min lärare - fil.kand. Kerstin Öst, 78 år, elegant kvinna som startade Konstkursen 1987 och nu alltså håller sin 41 termin!! Själv är jag inne på mitt tredje år.
Kerstin och hennes make Carl-Robert har tagit alla fotografier själv under åtskilliga resor de gjort i Europa och USA. Kerstin visar bilder och berättar och vi elever unsuper så mycket vi orkar. Måndagarna är "heliga" för mig, jag vill inte missa en enda gång!




FÖRORD: Före 1700-talet bjöds konstnärer in till Danmark från Frakrike, Italien och Nederländerna för att introducera målarkonsten i landet. Kung Christian VI bidrog till att danska konstnärer fick gå jämsides med de inbjudna konstnärerna. Man ville gynna det inhemska. Sedan konsten legat nere en tid tog Christians fader Fredrik V tag i utvecklingen och instiftade år 1754 den danska Konstakademien och den svenske konstnären Carl Gustaf Pilo kom att bli förste professor och ansvarig för Akademien. Pilo och hans gode vän - skulptören Jacques Francois Joseph Saly - kom att dominera konstlivet i Danmark, men pga avundsjuka frystes såväl Pilo som Saly ut av de danska konstnärerna och båda flyttade så småningom utomlands.

(FÖREGÅNGARE: Virgilius Eriksen 1722-1782 var på Akademien under Pilo men emigrerade till S:t Petersburg, dit Katharina den stora hade inviterat honom. Eriksen bjöds in överallt och fick många uppdrag. Han rönte stor framgång och fick bra betalt. Efter 15 år flyttade han hem till Danmark med familjen och hade en stor förmögenhet med sig. Han ansågs vara ett geni.

Peder Als 1726-1776 (porträttmålare) som var Pilos medhjälpare och hans favoritelev. Als fick stipendier och reste till Rom, där han blev elev hos Anton Raphael Mengs. Slutade måla i rokokostil och gick istället över till nyklassicism och han blev mer saklig i sin konst. Als tog då avstånd från Pilo - och hjälpte alltså inte Pilo att bli kvar på Akademien. Als stannade i Rom i 5 år, var sedan 1 år i Paris och återvände därefter till Köpenhamn, där han blev utnämnd till hovmålare. Als efterträdde Pilo på Akademien. )

Jens Juel (1745-1802) var från Fyn och utbildade sig under 5 år - från 15 års ålder hos holländska konstnärer i Hamburg. Han var influerad av holländska 1600-tals målare. Målaren Michael Gehrman var hans förste lärare, sedan studerade han hos Pilo. Han reste till Italien där han bla målade kungafamiljen. Han målade porträtt, ofta i vacker natur, vilket var ovanligt. Tavlorna visade realism, var klara och behagliga – Juel var fantastisk på att få ihop alla riktningar.

detta var inledningen till DEN DANSKA GULDÅLDERN som kännetecknas av

solig och vänlig konst. Ofta förekommer vaduta konst (på danska: "prospekter" = exakta avskildringar). Nyklassicism (med antika ideal) - studier av ljuset och naturen.
Proportioner och perspektiv viktigt. Ofta röda eller gröna väggar - borgerlig miljö - möbler var Biedemeier - personer enkelt klädda, inga smycken och ingen status i inredningen. Nedan följer ett urval av konstnärer.

Christoffer Wilhelm Eckersberg 1783-1853 inledde den danska guldåldern - han kallas den danska målarkonstens fader. Han reste till Paris och studerade där i 3 år därefter till Rom där han studerade 3 år. I Rom var han elev till David och fick lära sig att måla efter modell, vilket var ovanligt. Han var en god tidsskildrare. Under 38 år var Eckersberg professor på Akademien. Skulptören Bertel Thorvaldsen var en nära vän.

Christian Albrecht Jensen 1792-1870 - porträttmålare. Han kallades för Danmarks Frans Hals.

Christen Köbke 1810-1848 Var elev till Eckerberg. Han var son till en bagare i Kastellet – ett militärområde i Köpenhamn. 1840 började han måla utomhus och noterade då att färgerna förändrades. Gjorde små (22x20 cm) landskapsmålningar Han har ofta något rött som lyser upp i målningen. Målade skarp sol och fina skuggor samt vackra himlar. Han blev en föregångare till impressionisterna. Avled endast 38 år gammal.

Constantin Hansen 1804-1880. Utbildade sig till arkitekt och kom 21 år gammal in på Akademien där han blev elev till Eckersberg. Reste till Italien och stannade där i 9 år och målade bla veduta och genre-motiv (folklivsmåleri).

Wilhelm Bendz 1804-1832. Gick på Akademien och målade s.k. konverstionsstycken, vilket var en ny porträttform med mörka interiörer och ljuseffekter, vilka gav skuggspel.

Övriga konstnärer att nämna är
Martin Rörbye 1803-1848 - Jörgen Roed 1808-1888 - Wilhelm Marstrand 1810-1873 - Johan Thomas Lundbye 1818-1848 - Peter Christian Skovgaard 1817-1875 samt Ditlev Blunch 1798-1854.
Christen Köbke

P C Skovgaard

Martin Rörbye


J T Lundbye


Christen Köbke


Christen Köbke

Christen Köbke


Christen Köbke


Jörgen Roed


Constantin Hansen


J T Lundbye


Wilhelm Bendz
Wilhelm Bendz

C W Eckersberg
C W Eckersberg


13 kommentarer:

Elisabeth sa...

Men du är väl bara för underbar...!!! Tänk att jag kan få njuta av lite konst tack vare dig!
Ska precis gå och hämta ut ett paket som Carolina har fått idag... men jag ska sätta mig sen, i lugn och ro, och njuta av det du skrivit!
Tack underbara, snälla....

Helena sa...

Jätteintressant och vilka otroligt vackra målningar.=)
Du har helt rätt vännen angående min spruta....jag är tvungen att hoppa över den tills jag är fri från förkyldningen.
Hoppas det går snabbt över.=)
Kram på dig!

Christina sa...

Så underbara målningar.
Att veta lite bakom dem är bara så trevligt, man får en helt annan syn på det.
Tack snälla du för att du bjuder oss på det här.
Kram

Inkan© sa...

Fantastiskt! Gratulerar till en fin redovisning. Jag kan förstå attr du har njutit och njuter av dessa kurser. Tack för alla vackra konstbilder - Dansk konst har något speciellt. (ljuset-tror jag)

Själv tillbringade jag en vecka i Skagen tillsammans med alla dessa berömda artister som en gång verkade där.
Jag blev förälskad. Mycket.

Bilder från min kamera sa...

Var ett intressant inlägg du gjort. Måste först skriva några ord om läraren Kerstin Öst. Vilken stilig kvinna, inte kan man tro hon är 78. Så ungdomlig som hon ser ut och förmodligen också är.

Vackra tavlor, men jag föll uppifrån räknat för 3 11 och fyra. Något jag reagera mot är att en del av dom inte uppnådde någon speciell hög ålder. Ganska unga om man tänker på hur länge vi lever i vår tid.



Önskar Dig en fin morgondag!

Bloggblad sa...

Vilket jobb du lagt ner på det här inlägget! Fantastiskt - och fantastiska bilder. Jag kan absolut inget om konst, ser bara om jag tycker om bilden eller ej...
Men - de gånger jag fått bra guidning på t.ex. Skagenmuseet, är det som om en ny dörr öppnats. Vill lära mer. Men det får anstå tills jag blir pensionär - kan inte peta in fler intressen.
Jag ska tipsa Musikanta - hon har läst konstvetenskap!

BiRDiE sa...

Söta, underbara Eleonora - I'm back, vid rätt dator (den lösenordet var sparat i...) ;)

Har läst din blogg hela tiden, men inte kunnat kommentera = sååå irriterande.

Du... Kerstin... är hon verkligen 78 år?! Det ser hon verkligen inte ut att vara.
Och, vilka vackra målningar?!

Kram på dig!

Musikanta sa...

Intressant läsning. Tavlorna av Wilhelm Bendz är helt makalösa! Påminner lite om Magritte. Mina favoriter är annars impressionisterna och Matisse m.fl. Jag har haft sådan lust att lägga in några bilder i min blogg och skriva något om dem, men jag vet inte om man får det? Mina bilder på tavlor har jag laddat hem från Webmuséet i stort sett. Frågade Bloggblad, men hon var inte heller säker.

Gisan sa...

Tack för alla fina kommentarer du lämnar hos mig!!! Det är guld värt!!! Kramar...

Elisabeth sa...

Tack underbara vän...! Jag måste erkänna att jag är dåligt bevandrad i konstvärlden, men intresse har alltid funnits! När vi senast var på Nationalmuseum så kunde jag ha gått där länge länge... som ett barn i en godisbutik kände jag mig! Men tyvärr var inte mitt sällskap lika intresserad - så det blev en kortare rundvandring!

Tack snälla för ditt inlägg... och jag hoppas det kommer flera "konst-inlägg" från dig?? Ett sådant nöje att läsa...!

Varm kram..

Magdalena Martin sa...

Oj oj oj, det var ingen dålig konsthistoria man fick när man kikade in här! Jätteroligt, måste nog återkomma fler gånger så att jag kan läsa på ordentligt :)
Kommer själv ifrån en konstnärsfamilj på mammas sida där alla syskonen (5st) samt föräldrar var/är konstnärer, morfar var även lärare på Konstfack, några har gjort avtryck i Sverige på olika sätt. Så konst ligger mig varmt om hjärtat även då jag själv inte har så mycket av andra konstnärer hemma än mina egna släktingar.

Måste bara få säga att jag blir så otroligt otroligt glad för dina alltid så snälla och värmande ord på min blogg, jag blir så glad ska du veta!!
Synd att jag inte hinner skriva oftare, tiden räcker inte till nu. Men jag *smyger* gärna runt hos alla mina blogg-vänner och hälsar på, jag får väl ta en heldag eller två sen när det lugnar ner sig och verkligen skriva av mig hos alla *skratt*

Nä nu måste jag fortsätta jobba (00:15 på natten) har ju två jobb nu inkluderat min e-butik, så då blir man så illa tvungen att sitta med företaget på kvällar och nätter...puh, får väl hoppas det går bra med e-butiken så jag kan göra det på heltid sen :-D

Massor av varma och goa hälsningar från nattugglan ;)

Kram/ Magdalena

Anonym sa...

vad jag letade efter, tack

Anonym sa...

maste kolla:)