onsdag 11 januari 2012

BESÖK PÅ MODERNA MUSEET


Genom förre chefen för MM, Lars Nittves goda samarbete med Jeremy Lewison har vi här i Sverige fått den unika möjligheten att se en mängd centrala verk av tre fantastiska konstnärers  - Claude Monet, J M W Turner och  Cy Twombly. Deras verk, som genomgående visar intresse för romantiken och det sublima,  sträcker sig nästan genom 200 år.


                                                                    Gran Canale i Venedig

Impressionisten Claude Monet - 1840-1926 
Tillsammans med Pierre-Auguste Renoir räknas han som pionjär för impressionismen. Gift med Camille Doncieux, 2 söner. Efter hustruns död gifte han om sig med Alice Hoschedé, 1 son. Monet arbetade med samma motiv i olika teman och alltid utomhus. Han ville observera hur motivet förändrades vid olika ljusförhållanden och tider på dygnet. Han målade helst kontrollerad natur och i sitt hem i Giverny har näckrosor, dammen och bron blivit målade under många år. Atmosfären, skönheten och kraften fann han även genom att måla vatten - olika dramatiska verk. Monet drabbades av grå starr och genomgick en operation, vilket kan ha haft en effekt på hans färgseende. 86 år gammal avled han och ligger begravd på kyrkogården i Giverny.
Paul Cézanne lär ha sagt: Monet är bara ett öga, men vilket öga!
__________________________________________________





                                                                          Självporträtt

Romantikern och impressionisten Joseph  Mallord William Turner - 1775-1851
Som 14-åring antogs han vid Royal Academy of Arts i London. Hans akvareller är skapade med skiktteknik. Den första oljemålningen gjorde han vid 21 års ålder. Även för Turner var atmosfären av stor betydelse. Han gjorde sina skisser utomhus men utförde allt arbete i ateljén. Turner är känd som "ljusets konstnär". Han hade djupt intresse för mytologiska tankar. Först när hans verk hängde klara för visning signerade han dem. Därför finns en del ofullbordade verk. Han gifte sig aldrig, men fick två döttrar med sin älskarinna. Han efterlämnade en stor förmögenhet, donerad till "konstnärer på nedgång" - vilket ledde till en rättstvist med hans efterlevande.Turners konst är bland världens högst värderade.
________________________________________________________


Abstrakta symbolisten (Edwin Parker) Cy Twombly - 1928-2011
Twombly arbetade ofta med stora dukar, vilka lades ut på golvet i ateljén. Ofta arbetade med tjocka färglager och även tunna linjer. Litteratur- och mytologiska teman inspirerade. Han arbetade med s k konceptkonst. Han lät ofta slumpen styra och för att kreativiteten skulle öka målade han även i mörker, för att sedan vid dagsljus bli överraskad av verket. Det abstrakta övergår till figurartivt och mytologi till nutid. Ofta förekommer mycket rinnande färg och abstrakta texter. Spännande verk i jätteformat var "De fyra årstiderna".

Alla tre konstnärerna hade intresse för lyrik och poetiska värden och snarlik inställning till måleriets potential som framkallande av sublima tillstånd. Staden Venedig har också betytt mycket för alla tre.

Utställningen öppnades 8 oktober 2011 och stänger 15 januari 2012.

Jag kan varmt rekommendera ett besök. Några dagar finns det kvar att ta sig till Moderna.

5 kommentarer:

Ingrid sa...

Synd att man bor så långt borta från storstadens alla begivenheter!

Varm kram, Ingrid

lisashus sa...

Vilken härlig utställning med de stora mästarna!!
Förstår att du hade en härlig stund!
Tack för den lilla utställning som du visar här också - alltid roligt att se!
Kram
Lisa

Gisan sa...

Jag kan tänka mig att det var en underbar utställning. Kramar...

Erika sa...

Då får jag skriva om denna kommentaren en gång till, det for nämligen iväg någonstans när jag skulle förhandsgranska det. Blir så irriterad när det gör så. Skulle kopierat det men tänkte inte så långt denna gången.

Orken är lite mer idag om än lite. Ute skiner solen och där man går är det förrädiskt halt, så i dag blir det inomhus. I går var jag till Avesta sjukhus, från bilen till stora entrén till sjukhuset fick vi gå som vi hade varit nittio år. Så halt med frusen snö blandat med fruset regn. Som bäddat att slå sig halvt fördärvad.

Trots allt finns det glädjeämnen i livet. Har en splitterny dator och skärm, samt en riktigt skön ny stol vid datorn med hög rygg, med bekväma armstöd. Det bekvämaste jag någonsin suttit i, bra för min dåliga rygg.

Önskar dig en bra helg kära Eleonora.

Solstrimmor sa...

En av fördelarna med storstan är allt roligt som man kan titta på. Oj, så avundsjuk jag är! Om det vore lite närmare!!

Nu fick vi ju ett smakprov ändå... tack för det!

Allt gott till dej!
Kram Eva-Mari