söndag 1 juni 2008

BESÖK PÅ GRÖNSÖÖ SLOTT


På söndagen åkte jag på utflykt med en busslast damer från Kvinnliga Kontoristföreningen till GRÖNSÖÖ slott, som ligger vid Mälaren, inte långt från Enköping. En strålande, ljuvlig sommardag med en klarblå himmel och det var ganska snart 28 grader varmt.



Slottet stod klart 1611 och sedan år 1820 bebos slottet av släkten von Ehrenheim. Nu i sjätte generation. Grönsöö omfttar 726 hektar och drivs idag med jordbruk, skogsbruk, fruktodling och turism.



Det gamla Vagnstallet i parken har blivit utställningslokal och butik. Just nu pågår en konstutställning med olja och grafik av vår mest internationellt kände konstnär Bengt Lindström. Han är inte precis min favorit, men det var trevligt att gå runt och betrakta hans verk.
Dessutom fanns det en imponerande samling glasföremål från 1600-talet och framåt. Där fanns driksglas, karaffer, tillbringare, skålar och prydnadsföremål. Jag som älskar glas, fick verkligen mitt lystmäte stillat.




Rundvandringen i slottet var mycket fascinerande. Tyvärr fick man inte fotografera alla underbara vackra antikviteter, men jag lyckades smyga till mig några kort. På kakelugnen nedan stå en uppsättning kinesiska figurer, som var mycket speciella.


(dubbelklicka)


De stora urnorna är kinesiska och den i mitten är Delft-porslin. Skåpet är barock.



Efter slottsbesöket serverades lunch med rimmad lax och senapsstuvad potatis. Det smakade bra - men dock inte "påtår".


Sedan var det dags att gå på promenad runt i parken. Snäckhuset, som invändigt är klätt med snäckor, lyste så vackert grönt i solen.



Huset på andra sidan sjön ser också stort och mäktigt ut.



Denna romantiska bro går över till en konstgjord holme, som var mycket typiskt för sena 1700-talsparker.




På andra sidan vattnet ligger gårdens gamla brännvinsbränneri. Denna byggnad är nu restaurerad till Café. Det var där lunchen intogs.


År 2003 planterade drottning Silvia en lind - en genetisk kopia - av den gamla linden, som Karl IX hustru, änkedrottning Kristina av Holstein planterade år 1623. Linden är alltså drygt 380 år gammal och tillhör en av den tio äldsta parklindarna i hela Europa. Stammen var mäktigt stor och imponerande!




Grönsöö representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansätttning tillsammans med husets välbevarade interiörer, tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria. Slottet bebos av Jacob von Ehrenheim med familj och är fortfarande ett levande hem i en sammanhållen kulturmiljö med slott, park, trädgårdar och ett aktivt jordbruk.
Ända sen 1623 har det odlats öpplen på Grönsöö. Det är Sveriges äldsta kommersiella fruktodling med totalt ca 6000 fruktträd.
Klockan 15 gick så bussen tillbaka till Stockholm och vid 17-tiden var jag åter hemma igen. En finfin dag tillsammans med många trevliga och nya bekantskaper.



9 kommentarer:

Elisabeth sa...

Bara så underbart mycket tack för att jag fick följa med på denna vackra slottsvandring!
Förstår att det måste ha varit en upplevelse...

Ha en vacker måndag, min vän...
Varm kram..

Gisan sa...

Oj, vilken fantastisk utflykt! Det var mycket härligt att få hänga med på ett hörn :-) Kramar...

Musikanta sa...

Trevligt att få vara med på en slottsvandring i det härliga försommarvädret.

Inte visste jag att det fanns något Grönsöö slott förut - kan ju bli ett fint utflyktsmål i framtiden inte så långt från Stockholm.

Elisabeth sa...

Ser att ni har det riktigt varmt... kanske till och med för varmt för att sitta ute på balkongen?
En kall kram med mycket mycket värme i...till dig!

Bilder från min kamera sa...

Vilka fina bilder du visar.Låter verkligen som en riktigt trevlig utflykt du varit på, och mycket intressanta saker du tittat på.Gamla slott är så fascinerande att se på. Allt gammalt från förr tycker jag är så roligt att se och uppleva.

Den jag fastnade för är bilden med bron på. När jag sedan klickade för större bild fick den en helt annat intryck. Den blev så enormt fin.

Broar, dörrar, grindar, fönster är något speciellt i mina ögon. Därför att det finns så mycket talande över sådana motiv.


Här fläktar det ganska så mycket idag, det blir inte den stillastående värmen som annars varit ett tag.


Har tagit en liten paus, och tryckte igång datorn några min.:) Håller på och fixa lite. Får besök till helgen nämligen. Efter vad aftonbladet lovat så skall det vara fint till Söndag. Det är bara att tacka och se glad ut.

Kramkram!

Christina sa...

Villken fin rundvandring, härliga bilder.
Njut nu av den fina sommaren.
Kram vännen

Pia sa...

Vilket underbart namn: Kvinnliga Kontoristföreningen. Jag är en typisk kvinnlig kontorist - även om uppgifterna säkert har ändrat sig över tiden. Men nog är jag en riktig kontorsråtta ;-)

Vilken härlig utflykt! SÅ länge sen jag var på någon utflykt av något slag.

Visst är det underbart varmt och skönt nu! Jag njuter i fulla drag. (Även om jag märkligt nog får mer ont i kroppen när det är varmt än när det är kallt.)

Ska vara ledig tor-sön nu. Det passar ju bra i det här härliga vädret!

Kram

Inkan© sa...

Å så underbart du haft det -helt rätt ställe för en utflykt.
Det finns så mycket av historia och kultur.

Anonym sa...

Tack för en underbar rundvandring!
Bengt Lindström är inte heller min favorit, men erkänd konstnär är han ju ändå!
Ha det gott min vän, kram!