fredag 30 november 2012

DET GRÖNA APOTEKET

Jag har varit på föreläsning och visning av Det Gröna Apoteket INSPIRA, som ligger på Rörstrandsgatan i Stockholm.

Ägarinnan, örtterapeut Marie-Louise Eklöf - en förtjusande söt och charmig kvinna i början av de 50 - tog emot och berättade fängslande om utvecklingen av örter i medicinskt syfte. Borta är stämpeln om häxkonst och trollramsor!! Forskningen handlar om fytokemi och fysiologi i skön samverken. Deras nisch är vilda svenska örter och läketräd.

Genom föredrag, kurser och utbildning bidrar de till ökad kunskap om vår kropp och om örternas aktiva ämnen, som kan förebygga ohälsa och skapa och bibehålla god hälsa. Marie-Louise har gett ut några böcker i ämnet om "de vilda växternas värld".

Varje månad ordnar Apoteket vandringar - dock inte vintertid då det inte finns så mycket att hämta i naturen - då blir det istället föreläsningar.

I december blir det tex "Temadag om Hildegard av Bingen",* som var en nunna som levde på 1100-talet och som nyligen helgonförklarats. Hennes outtömliga kunskap om örter är grunden för INSPIRA. I december kan du även få tips om hur man på bästa sätt kan krydda julsnapsen med hälsosamma örter!

1995 startade Marie-Louise kurser i Örtutbildning, något som blivit välbesökt och populärt. Marie-Louise har svensk och engelsk utbildning i fytomedicin och INSPIRA tror på samarbetet mellan skol- och komplementärmedicinen.

Man kan beställa skön massage och fotbehandling och örthandelsboden har många lockande produkter till försäljning tex. Förkylningshonung - Nyponpulver och Svenskdroppar.


* Hildegard av Bingen 1098-1179 var förmodligen medeltidens mest spännande och inflytelserika kvinna. Hennes kurer fungerar i högsta grad än idag.

Den som är intresserad kan läsa mer på www. inspira.cc9 kommentarer:

lisashus sa...

Så spännande det låter! Ja, örter och medicinalväxter är ju ursprunget till all medicin!

Hildegard von Bingen har jag läst mycket om, en fantastisk och mångfacetterad kvinna inom många områden - inte minst det musikaliska!

Idag har vi lite ljusare här och lite lätt kornsnö som täcker marken bitvis!
Jag laddar inför musikcaféet imorron med min nystartade kör!
Ha en härlig helg!
Kram
Lisa

Erika sa...

Bilden jag lagt in på bloggen är menat som ett inlägg. Jag försöker bara förklara för dem som undrat när jag skall börja blogga igen. Det var därför jag bara skrev direkt på bilden och inget mer.

Kramkram

Mycket annat & lite betong sa...

Intressant med läkande örter.
Så fint ditt nya kök blev! Snyggt med de mörka köksbänkarna.
Nu har du fint och nystädat till jul!

Trevlig advent!
Agneta

Musikanta sa...

Jag känner också till Hildegard av Bingen från musiken. Hon komponerade en hel del sånger för kyrkan.
Vad beträffar örter som medicinalväxter har det ju som bekant inte bara positiva effekter - det mesta knarket kommer ju därifrån...
Så det fanns nog lite sanning om att man kunde göra "häxbrygder" och annat av dem i forna tider.
Kramar från Ingrid

hemma på Hasselgatan sa...

Intressant! Så blev jag man lite mer bildad...och vilken tur att vetskapen om och användandet av örter blir mer och mer "rumsren".
Ha en skön första advent.
Kram
Agneta

Agneta sa...

Hejsan, Eleonora!
Så trevligt det låter med både örter, massage,pedikyr och föreläsningar. Finns mycket att ägna sin fritid åt och alltid roligt att träffa nya människor.

P.s.
Har just läst klart "I själ o hjärta" av Maeve Binchey och till min stora glädje dök det upp personer i denna boken som jag lärde känna i den första jag läst av Maeve: "Stjärnklara nätter".
Har du inte läst den så rekommenderar jag dig verkligen att göra det för att få rätsida på väldigt mycket.
Nu ser jag framemot nästa bok av Maeve.
Trevlig 1:a advent!
Kram, Agneta

Vårt röda hus sa...

Så intressant! Synd att det inte finns ett grönt apotek lite närmare mej! Nu har du mycket att vara med på... vandringarna låter så roliga att följa med på!

Värmekram i snöstormen!
Eva-Mari

~ Eva ~ sa...

Ett grönt apotek, låter intressant.

Snöflingekram i natten
Eva

Tankevågor sa...

Det ÄR verkligen spännande med örter och deras verkan. Intressant inlägg. Nu måste jag läsa om Hildegard...

Ha en skön fredag!

Läste ikapp här och såg vilket fint kök du fått! Härligt att få så fint till jul!