måndag 4 juni 2012

UTFLYKT TILL TULLGARN OCH JÄRNA

Utflykt med Kvinnliga Kontoristföreningen - lördagen den 2 juni - i regn och rusk och vansinnigt kallt.

Bussen avgick från Kungsholmen kl 9.30 och kl 11.30 hade vi guidad visning  på slottet. Man fick inte fotografera och därför är alla mina bilder från nätet.

                                     ----------------

Omkring 1720 revs det gamla renässansslottet och det nuvarande slottet uppfördes efter ritningar av den franske fortifikationsofficeren Joseph Gabriel Destain för den dåvarande ägaren greve Magnus Julius De la Gardie.

På 1770-talet inköptes slottet av staten för att överlämnas till Gustav III:s yngste bror, hertig Fredrik Adolf. På 1780-talet inledde hertigen en radikal ombyggnad av slottet. Flyglarna höjdes upp en våning och slottet försågs med ett nytt modernt platt italienskt tak. Hertig Fredrik Adolfs inredningar på Tullgarn tillhör de förnämsta i sitt slag som Sverige kan uppvisa. Röda förmaket samt Stora och Lilla sängkammaren exemplifierar detta.


1881 gifte sig kronprins Gustaf (V) med prinsessan Victoria av Baden och Tullgarn blev deras sommarslott. Många interiörer moderniserades vid denna tid. Ett karakteristiskt exempel är Stora frukostrummet som inretts i närmast sydtysk renässansstil.

Tullgarn sett från sjösidan



Efter slottsvisningen gick vi i regn, blåst och kyla till
Orangeriet - där lunch intogs


Efter varm blomkålssoppa och buffébord fortsatte
vi vår utflyckt till nästa programpunkt
som var
Kulturcentrum i JÄRNA

Kulturhuset

Ytterjärna är en upplevelse för alla sinnen! Vacker arkitektur, restauranger och kaféer med närodlade biodynamiska råvaror, Nordens enda antroposofiska sjukhus och ett utbildningscentrum för flera unika utbildningar.

Rudolf Steinerhögskolan ligger beläget ca 5 mil söder om Stockholm.
Här har sedan mitten av 1960-talet en alternativ vuxenutbildning vuxit fram. Det som från början bestod av några enstaka hus består idag av en mängd vackra byggnader (i udda former och färger)ritade av den danske arkitekten Erik Asmussen.

Här finns undervisningsbyggnader, verkstäder, Robyggebutiken, restaurang, Vidarkliniken och inte minst ett prisbelönt kulturhus. I campusets omedelbara närhet finns många biodynamiska jordbruk och mitt i dess centrum finns en unik trädgårdspark. Området besöks årligen av många människor - alltifrån tillfälliga besökare till forskare, författare och konstnärer som finner inspiration i denna speciella miljö. Allt arbete vid Rudolf Steinerhögskolan försöker integrera teoretiska och praktiskt/konstnärliga studier. Här studerar människor från många olika länder, i huvudsak de nordiska.

Med det bästa från skolmedicin och antroposofisk läkekonst skapar Vidarkliniken en helhet som främjar läkning av kropp och själ. Legitimerade läkare och sjuksköterskor är utbildade både inom skolmedicin och antroposofisk medicin respektive antroposofisk omvårdnad. Terapeuter är väl utbildade inom den terapiform de utför.
Antroposofin ligger till grund för en unik kombination av skolmedicin, naturläkemedel, fysikaliska och konstnärliga terapier, harmonisk miljö och närande kost.
Vidarkliniken har både sjukhus och vårdcentral i Järna samt terapimottagningar i Stockholm och Norrköping. Etableringar på nya orter är planerade.

Vår guide - arkitekten Christoffer Amundin - berättade om anläggningen och lät oss också besöka den magnifika aulan, trots att repetition pågick på scenen.

Åter tillbaka i Stockholm vid halvsextiden och jag visste inte hur fort jag kunde komma hem och få ta en efterlängtad VARM dusch - och tina upp mina frusna leder. Men utflykten var mycket givande och gav mig anledning till eftertanke och vidare forskning - speciellt om Kulturcentrum i Järna.  

8 kommentarer:

lisashus sa...

Vilken härlig utflykt - både njutningsfull och lärorik säkert!
Det är ju så vackert överallt nu, så det är verkligen rätta tiden för utflykter, även om det blir en och annan skur!

Tack för fin och lärorik information!
Jag har varit på båda ställena, och Tullgarn har jag verkligen en intensiv upplevelse av!:)
Kram
Lisa

Erika sa...

Tack för den rundvandringen och all information. Synd att det var förbjudet att fotograferar, alltid roligt med egna bilder när man varit och sett något så fint. Tycker det blir mer och mer förbud när det gäller fotografering, det är väl bara att finna sig i det om man inte vill får en knäpp på fingrarna. :)

Kram

Agneta sa...

Hej, Eleonora!
Tack för en trevlig och mycket informativ rundtur! Så praktiskt att kunna sitta vid datorn och slippa både kylan och regnet.
Förstår att du längtade hem till varma duschen efter en lång, lärorik men kall dag.
Kram, Agneta

Stina sa...

Där såg det trevligt ut.
Blomsterdamen där.;-) Kram

MårsArt sa...

Tack för den intressanta lektionen!
Jag har varit på Rudolf Steinerskolan.
Önskar dig en fin nationaldag och...bättre väder.
Kram
Agneta

Erika sa...

Önskar Dig detsamma!

Kram kära Eleonora

STENLYCKA sa...

Ha en underbar Nationaldag!
Stor Kram från Raina

Musikanta sa...

I Järna bodde jag och arbetade vid Eneskolan där under en stor del av 60-talet. Jag var däremot aldrig i närheten av Rudolf Steineranläggningen även om den existerade även på den tiden.

För mig som kristen är den antroposofiska läran mycket främmande. Jag kommer ihåg att vi hade ett antroposifiskt lärarpar vid vår skola De använde t.ex. inte diskmedel... Hon hade urmodiga kläder med långa kjolar när högsta mode var kort-kort och han tyckte vi var allmänt lite töntig.

Tills vi fick veta att han just kommit hem från Grekland där han hjälpt till att smuggla ut flyktingar från militärjuntans fängelser...
Skenet bedrar!
Kramar från Ingrid