tisdag 30 oktober 2012

BESÖK PÅ GRÜNEWALDVILLAN

 
Vi var väl 30 damer från Kontoristföreningen,
 som besökte Grünewaldvillan i Saltsjöbaden
 i slutet av september.
 
Bild lånad fr nätet
 
 
Denna vackra villa från 1893 är ritad av arkitekten Ferdinand Boberg.
Här bodde bla Isaac Grünewald under åren 1936-1946.
Sedan lång tid tillbaka (1972) bor Gunnel och Johan Öhlin
i huset och har under sina många år där arbetat med att återställa
huset till dess forna glans.
 
En fröjd för oss var det att få lyssna till Johans många
roliga berättelser och att få se all den underbara
konst som han och hustrun gemensamt skapat
under sina år i huset.
 
Vackert "vattenfall" i trädgården
 
 
Vid det lilla vattenfallet stod denna rara byst
 
I halltaket hängde denna underbara ljusstake

Lilla salongen hade vackra ljusa möbler
och många trevliga tavlor

Bild lånad fr nätet


I biblioteket fanns dessa spännande träfigurer

Väl uppe i högsta tornet hade vi utsikt över
 Grand Hotel, Restaurangholmen
och alla vackra segelbåtar ....


----- utsikten åt andra hållet var Observatoriet

Tack Johan för din fantastiska visning av ert kära hus!

Efter visningen gick de flesta till René Voltaires´
mat/fikaställe i stationshuset.

 

söndag 21 oktober 2012

Den röda lilla höstflamman fångar mitt öga
varje morgon då jag drar upp gardinen


Så underbart vacker höstfärg


 

tisdag 16 oktober 2012

SYRRAN VAR MINSANN INTE SÄMRE ......

.... Nä just det! Dotterdottern kom i fredags och hjälpte mig med alla möjliga städorienterade saker. Först stod skurning av papegojburen på schemat - det tog rejält med tid. Sedan var fönstertvätt och torkning av alla golvlister i pippins rum på tur - medan jag strök nya gardiner och körde mattan i tvättmaskinen.

Sedan fortsatte hon med att borsta stolsitsar och damma alla stolar i matrummet, dammsög den stora mattan i vardagsrummet och slängde sopor. Tillsammans bar vi sedan en fullmatad TV-kartong till soprummet och sedan kunde vi andas ut.

Underbart att jag har dessa goa ungdomar som hjälper mig så fort jag andas om det. Att dom får en slant är absolut självklart - även om dom säger att det behövs verkligen inte - men ett städbolag skulle ju ta betalt och då känns det roligare för mig att kunna ge till mina skolbarn istället - dom har inte så många chanser att tjäna pengar samtidigt som dom går i krävande skolor.

Snart är hela hemmet höststädat och fint men dessvärre kommer det att bli stökigt igen, för jag har nämligen bestämt mig för att göra om i köket - ett arbete som troligen börjar första veckan i november och som kommer att sprida damm och oljud omkring sig. Om det ska jag berätta i ett kommande inlägg.

Fortfarande är jag så här glad:
 

måndag 1 oktober 2012

ARBETSSAM SÖNDAG ......

...... MED dottersonen!  Inte 17 tackar man nej, när barnbarnet erbjuder sina krafter och sin hjälp till  vad som helst som jag behövde hjälp med.

Alltså hade vi i söndags kommit överens om ett visst arbetsschema. Först ut och piska några mattor, som enligt barnbarnet var jättedammiga. Jag orkar inte ens lyfta mattorna, så detta var en  ovärderlig hjälp.  Sedan ut med soffkuddarna på balkongen, (dom orkar jag inte heller eller rättare sagt, jag får inget grepp om dom) där dom blev puffade och vädrade under tiden som vi drog oss ner till källaren. Under veckan hade jag  lagrat i hallen med bla balkongens stora krukor, utrensningar från skåp och garderober och det hade blivit en ansenlig hög med prylar. Allt detta tog vi ner till källaren och där började STORA utrensningen. En hög för slänga, en för sälja på loppis, en för skänka bort och en för retur lägenheten för genomgång. Översta hyllan nådde jag inte upp till, så den fixade grabben. Såå mycket skräp som jag blev av med och såå mycket som kan gå till loppis - det visste jag inte att jag hade.

Allt skräp slängdes omgående i grovsoporna och loppissakerna fick en plats precis vid dörren, så att jag lätt ska komma åt dom när det blir dags för den saken.

Såå bra det kändes efteråt - det sa tom dottersonen, som verkligen deltog med lust och glädje. En arbetssam söndag, men ack så givande för oss båda. Och kul hade vi under tiden då vi hittade en massa tokiga saker.

Jag fick kul samvaro med barnbarnet, jag fick röjt och fint och han fick en slant som tack för all hjälp och en liten mysig oanvänd picknickväska. Tack raringen för all hjälp! Så här glad blev jag!