tisdag 30 oktober 2007

JAG ÄR JAG - GÄLLER OSS ALLA

I hela världen finns det ingen annan som är exakt lik mig.

Jag äger allt hos mig själv; min kropp, min intelligens, tankar, idéer, känslor och handlingar.

Jag äger mina fantasier, drömmar och förhoppningar.

Jag äger alla mina triumfer och framgångar, misslyckanden och misstag.

Eftersom jag äger mig själv, är jag grundligt bekant med mig själv kan jag älska mig själv helt och hållen.


Jag är jag och jag duger.

(gammalt klipp ur en veckotidning)

söndag 28 oktober 2007

Livet efter 30

Kvinnor över 50 får inga bebisar; därför att de skulle lägga dem någonstans och glömma bort var.

Ett av livets mysterier är hur en 2 kg-låda med godis, kan göra att en kvinna går upp 5 kg i vikt!?!

Min hjärna inte bara vandrar iväg ibland - ibland lämnar den mig totalt.

Det bästa sättet att glömma dina problem är att gå i för trånga skor.

Det bästa med att leva i en liten stad är: när du inte vet vad du gör så vet nån annan det.

Ju äldre du blir, desto svårare är det att minska i vikt - därför då har din kropp och ditt fett blivit verkligt goda vänner.

Just när jag vant mej vid gårdagen, så kommer idag.

I bland tror jag att jag förstår allt - sen återfår jag min medvetslöshet.

Jag gav upp jogging när mina tights gneds samman och satte eld på mina strumpbyxor.

Konstigt!!! Du hänger in någonting i din garderob för ett tag, sedan krymper det 2 storlekar!

Smala människor irriterar mej!!! Speciellt när de säger saker som: 'Du vet, ibland glömmer jag äta'. Numera så kan jag glömma min adress, mammas mellannamn och mina nycklar. Men jag glömmer aldrig att äta. Man måste vara speciell för att glömma äta!

Problemet en del kvinnor har - de blir helt upprörda av någonting och sen så går de och gifter sej med honom.

Jag läste den där artikeln som sa att typiska stressymptom är: Äter för mycket ....... impulsköp ..... kör bil alldeles för fort. SKOJAR DOM?!? - det här är mina tankar om en helt perfekt dag!



lördag 27 oktober 2007

TIDEN

Nu ställer vi om tiden.

Ett bra uttryck för att komma ihåg om det är framåt eller bakåt -

Jämför med trädgårdsmöblerna -

På våren tar vi FRAM dom
På hösten ställer vi TILLBAKA dom.

torsdag 18 oktober 2007

Manligt - kvinnligt

Engelska-läraren skrev på tavlan följande ord:

"Women without her man is nothing"

och bad eleverna tillägga kommatecken och punktera

Pojkarna skrev

"Woman, without her man, is nothing".

Flickorna skrev

"Woman! Without her, man is nothing!"

Hepp!

onsdag 17 oktober 2007

SKULD OCH SKAM

Svenska Dagbladet har haft en serie på IDAG-sidan om skuld och skam. Nedan har jag gjort en sammanställning som kanske kan vara av intresse.

"Svenskarna skäms för ett ostädat hem och för sina förutfattade meningar. Och har dåligt samvete för sin tidsbrist och för att de gör andra ledsna. Det betyder attt hela skuldbegreppet har förändrats menar Bengt Wadensjö, fd biskop.

Skammen lever! Och ännu mer skulden. Eller hur känns det att inte hinna med barnen som du skulle vilja? Att avslöjas med att ha snattat i en affär? Eller göra en annan människa ledsen? Att ha genomgått en skönhetsoperation, vara singel för länge eller anses som tråkig bekymrar inte särskilt många. Inte heller att få avdragen i deklarationen underkända.

Knappt hälften känner skuld för att inte ha ägnat barnen tillräckligt med tid. Knappt hälften känner skuld inför tanken på att vara otrogen. Varannan tycker det skulle vara pinsamt att bli avslöjad med nätporr och varannan skulle skämmas ögonen ur sig om de misslyckades med jobbet. MEN att ha stökigt hemma - det får nästan dubbelt så många att skämmas.

Skuld handlar om det man gjort och är något man kan välja att gottgöra,
Skam handlar om hela ens person. Hur man tror sig bli uppfattad i andras ögon.

Hälften av de medelålders skäms för att de är tjocka eller för att inte se tillräckligt bra ut.
16-23 åringar skulle skämmas som "att bli sedd när man onanerar, har sex eller råkat visa sig naken" 40-talisterna däremot, tycker dessa situationer är minst skam -eller skuldfyllda.

På frågan "Varför skäms du?" kunde svaren bli:
"För att jag kommer från en familj där jag haft alla möjligheter i världen utan att göra något av dem"
"För att mina föräldrar inte är akademiker".
"För att jag inte presterar så bra som jag vet att jag kan när det behövs".

Skamkänslor gäller också jobbet och i allra högsta grad föräldraskapet. Att misslyckas som förälder väcker starka känslor hos åtta av tio svenskar, medan misslyckandet i en relation bara plågar hälften av oss.
Högt på listan ang. skamkänslor är 1) förutfattade meningar och 2) att inte behandla alla lika.

Nio av tio står inte ut med att göra en annan människa ledsen. Nästan lika många vrider sig inför tanken att orsaka någon lidande.Två av tre skulle plågas om de varit otrogna.
Påtagligt fler kvinnor än män känner skuld, medan fler män känner skam i de givna situationerna. Skam är kopplat till de värderingar som har högt värde i samhället.Genom skammen vet vi vad vi får och inte får göra. Andras syn är det vi är mest styrda av, inte av hur det känns i oss själva.

Ändå är det inne i en själv allt pågår. På frågan "Vad i livet känner du mest skuld och skam inför?" blev svaren:

"Att jag låtit andra bestämma över mitt liv"
"Att jag inte gör allting som jag kan för att hjälpa andra"
"Att jag mobbat en skolkamrat"
"Att jag blev utbränd och var tvungen att hoppa av karriären"
"Att jag finns". "

Serien började den 8 oktober.

tisdag 16 oktober 2007

Semester i Dalarna

Under några dagar har jag varit i Dalarna och besökt sonen och hans familj. Yngsta lilla barnbarnet är en flicka på 1½ år, som just lärt sig gå. Lite vingligt är det allt men hon tar sig bra fram. Förstår otroligt mycket och är så glad så man bara smälter när hon ler. Till detta ett änglaansikte med guldlockigt hår och alldeles ljusblå ögon. Låter jag lyrisk och skrytsam, so what .. jag är sååå glad i den lilla. De andra barnbarnen är nu i tonåren och har vissa later (även om dom är gulliga dom oxå, på sina maner) men dom har ju varit små dom med, det har jag inte glömt. Och vansinnigt goa och fina!

Besök på stadens museum, som hade mycket fint att visa. Dalamöbler, silver, koppar och konst. Ett superfint kondis finns (tyvärr?) också och där var vi på besök varje dag!!

Sedvanligt besök på Sundborn var inte så lyckat - stängt för säsongen när vi kom dit.

Åter hemma igen har jag kollat upp mina bloggvänner och insett att jag missat många inlägg, men det är väl bara att haka på och ta vid efter det sista inlägget.

Min lilla Kinah (papegojan) har varit hos dotterns familj. Jag hämtade henne på em och hon blev så glad att komma hem till den egna buren, konstigt men det märks faktiskt! Hon kvittrar och sjunger och pratar mer än någonsin. Kul liten pippi.

Blev alltså välkomnad hem - även om det bara var av en liten fågel.

torsdag 11 oktober 2007

UTVECKLING

Det var som det var
tills det blev som det blev.
Det blir som det blir
när det är som det är.
Det är som det är
tills det blir som det blir.
Faran är att det blir som det var.
(Alf Henriksson)

måndag 8 oktober 2007

Slå ner, sparka - döda

Om jag skulle välja ut en mening, för att sammanfatta hela min lära, skulle jag säga:

LÅT INGENTING ONT VARA I DINA TANKAR /Konfutse

Nu är jag verkligen ledsen, bedrövad djupt sorgsen och nedslagen! Så ofta läser man i tidningen om alla hemskheter som händer. All omotiverad misshandel, våldtäkter och annat ont. Men så plötsligt blir man helt chockad av att höra att man känner "offret". Den 16-årige pojken som avled av att ha blivit misshandlad av fem pojkar på Kungsholmen i Stockholm - var barnbarn till min kära barndomsväninna. Hon ringde mig i morse och berättade och både hon, föräldrar, syskon och många vänner är helt lamslagna av sorg. En skötsam, snäll, väluppfostrad och rar skolpojke - på väg att möte livet - har blivit mycket rått och brutalt nerslagen.

Min väninna och jag har följts åt sedan vi var 5 år gamla och vet det mesta om varandra och har följts åt genom livet. Även om flyttningar för oss båda inneburit att vi haft långa avstånd mellan oss har alltid telefonen funnits och på senare år bor vi närmare varandra och kan ses lättare. Jag känner djupt för min vän och det som drabbat hennes familj och vet inte hur jag ska bemöta all denna sorg. Det enda jag kan göra är att försöka finnas till för henne och börjar med att överlämna en blomma.

I tidningen ser jag att de 5 pojkarna är fasttagna och nu misstänkta för mord. Hoppas dom får riktigt stränga straff! Och deras stackars föräldrar, hur går det för dom?

Hur ska man få slut på allt ont och elakt som finns där ute i livet? Vad gör rättsväsendet/socialen - hur uppfostrar föräldrar sina barn till rätt och fel? Vad gör skolan som kanske uppmärksammar om någon person är på väg "utför"? Varför tar så många unga berusningsmedel (alkohol, anabola, knark) ? Är ingen lycklig längre?

Jag är för upprörd och tagen att orda mer. Följer familjen och tidningarna och hoppas jag kan göra något för min kära barndomsvän. Om någon vet, ge mig råd, snälla.

onsdag 3 oktober 2007

Nästa renoveringsobjekt


Man ska inte bara lägga år till livet - utan även lägga liv till åren


Jag förbereder mig nu inför nästa renovering dvs målning av väggarna i matrummet. Den café au lait-färg jag valde till hallen var så bra mot mina mörka möbler, så jag fortsätter hej vilt. Nu gäller det att plocka bort alla tavlor, hörnskåp, gardiner och vika ihop mattan. På lördag morgon sätter min duktiga dotter igång med måleriet. Jag är henne evigt tacksam för att hon är så hjälpsam. På söndag reser hon till England på kurs en vecka, och jag sa´ .... jamen då kan du väl inte på lördag .... men hon vill absolut fixa detta och hon vet ju att jag under kommande vecka ger en hjälpande hand till familjen. Sen ska jag ut och leta gardintyg. Funderar på sammet av något slag men har inte bestämt mig klart än. Det blir härligt att få fint där inne. Jag älskar att dona och förnya i mitt hem, om det så bara är en liten krukväxt!




Här intar jag en kopp kaffe då och då.